Vertellen en kunstzinnige vorming

Uit Stichting Vertellen MediaWiki
Ga naar: navigatie, zoeken

een workshop van Mirjam Mare

Introductie en werkwijze[bewerken]

Mirjam is verhalenverteller en dramadocent, maakt vertelvoorstellingen en geeft workshops en individuele lessen vertellen en dramatische vorming. In deze workshop is ze uitgegaan van de vraag: hoe druk je jezelf uit? In emoties, lichaamstaal, houding, beelden, stem, mimiek, zintuigen, aangezien dat de elementen zijn waarmee leerlingen zich kunnen identificeren met een verhaal en daardoor ervaringen opdoen voor communicatie.

Verhaal tijdens de Ontmoetingsdag[bewerken]

Ik ben uitgegaan van een raamvertelling om zowel onze eigen communicatieve en uitdrukkingsvaardigheden te oefenen als mede zodoende een mooie werkvorm mee te geven die je kunt gebruiken in de klas. Als voorbeeld introduceer ik een koning die ernstig ziek is. Ik vertel het verhaal tot het punt dat er dieren langs komen om een verhaal voor de koning te vertellen. De deelnemers van deze workshop zijn die dieren. In een aantal korte improvisaties breng ik de deelnemers/leerlingen er toe om het dier dat ze kiezen verder uit te werken. Ik vraag om voor de groep te vertellen waar ze als mol/paard/ezel/olifant/mier van houden of een hekel aan hebben. En waar ze wonen, wat hun dagelijkse bezigheden zijn, wie hun vrienden zijn en wie hun vijanden enz. Tenslotte wordt het echte verhaal geïntroduceerd: 'Op een dag gaat het mis…" Je hebt een conflict nodig, een tegenstelling om een verhaal te maken. Dit verhaal kan voorbereid worden in 2 à 3 tallen en een van dat drietal vertelt uiteindelijk het verhaal aan de koning. Nu treed ik weer op als verteller die de dieren gelegenheid geeft om hun verhaal te vertellen.

Toelichting op bruikbaarheid[bewerken]

De leerlingen leren beelden, taal, muziek, beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren. (kerndoel 54). Een raamvertelling is een hele mooie manier om allerlei thema's uit te werken: de koning kan jarig zijn of afscheid moeten nemen van een vriend of een nachtmerrie hebben gehad waar hij om raad vraagt aan zijn ministers enz. Op deze manier kun je onderwerpen als b.v. verdriet, boosheid, angst, verliefdheid op een indirecte, niet bedriegende wijze via een verhaal behandelen en geef je de leerlingen gelegenheid om uitdrukking te geven aan deze gevoelens. Je kunt overigens ook een andere centrale figuur samen met je leerlingen ontwikkelen b.v. een tovenaar, een oude eikenboom, een prinses, een speelgoedbeest die natuurlijk telkens anderen moet raadplegen die dan met verhalen komen.

Stelling[bewerken]

Als verhalenverteller kun je de onderwijsgevende helpen om dergelijke verhalen samen te ontwikkelen.

Tips en trucs[bewerken]

Het is belangrijk dat je als docent de regie houdt over het hele verhaal om zodoende een goede structuur te geven zodat de leerlingen in veiligheid zich leren uit te drukken en je altijd kunt ingrijpen als dat nodig is. Verhalen vertellen is natuurlijk een individuele actie, dus zorg ervoor dat je tussendoor telkens groepsopdrachten hebt op het gebied van stem, beweging, uitbeelden, presentatie, zodat iedereen kan oefenen en je bovendien een groepsgevoel creëert waar een ieder zich veilig voelt om te experimenteren.