Carolyt Koops
Tjalk van Carolyt
Voor al uw verbindingen, boeken en verhalen
Zuid-Holland
Carolyt Koops

Over mij

De "Tjalk van Carolyt" is een middel dat bestemd is om verbindingen mee tot stand te brengen. Tussen vroeger en nu, tussen plaatsen en tussen mensen onderling. Met behulp van verhalen en boeken. Van familieverhalen tot 9-secondenverhalen, van verhalen over boeken tot poëzie-albums. Verteld waar dat maar kan: op een Pinkstermarkt in Brummen tot een bankje tegenover het beeld van Erasmus in Gouda. 

En over Erasmus. Want ook Margaretha Goudana, de moeder van Erasmus, staat regelmatig aan het roer van de "Tjalk van Carolyt"  

Contact

Carolyt Koops
Carolyt
Koops
...
06-13061031
Gouda
Nederland

Sociale media

Blog

Tjalk van Carolyt

voor al uw verbindingen, boeken, verhalen

Verjaardagspost van Erasmus

woensdag 09 mei 2018 11:26

Kreeg van mijn lief een enveloppe met inhoud voor mijn verjaardag. Meer daarover later, maar het plaatje deel ik alvast graag met mijn lezers.

Onderweg met mijn onderdanen

zondag 22 april 2018 08:03

Voor heel de mens is zo’n ochtendwandeling goed, maar mijn onderdanen genieten het meest van dit feest. Ze lijken de laatste jaren een beetje een eigen leven te leiden. Voor ik wist waar de schoen wringt zijn ze ongemerkt zelfstandig aan botontwikkeling gaan doen, zetten ze soms de hakken in het zand of hebben plots last van lange tenen. Maar nu is het voorjaar ook voor dit koppeltje toch echt weer begonnen en gaan we zoveel mogelijk blootsvoets op pad.  Tot het warme weer mijn onderdanen danig uit balans bracht. Ze verzamelden zoveel vocht dat het woord voetbad plots voor mij een andere betekenis kreeg. Van een gespecialiseerde vriendin kreeg ik het volgende advies:  haal je voeten meermaal daags een paar minuten voor het voetlicht. Kwestie van omdenken om te menen dat je ze op een voetstuk plaatst, maar ik moet zeggen: het helpt ! De wereld op z’n kop en nu maar hopen dat het geen jubeltenen worden ! 

Het nieuwe jaar 2018 van start

vrijdag 06 april 2018 12:51

In de Europese middeleeuwen vierde men het nieuwe jaar met Pasen. Uiteraard op christelijke wijze, met de dood en opstanding van Jezus. Mocht je ooit meer willen weten over die tijd, kan ik je van harte het boek Pelgrim, Poorter, Pöeet aanbevelen van Ernst Borse. Intussen is ons 20-ste eeuwse nieuwjaar al weer in de lente aanbeland en geeft het mij persoonlijk toch ook een soort nieuwjaarsgevoel. Ik en de mijnen laten een zware tijd achter ons en verheugen ons op de verrassingen die ons de komende tijd te wachten staan. En op puur persoonlijk vlak staat dat het project “boek”, de #TjalkvanCarolyt, op uitbarsten. Natuurlijk gaan jullie daar op deze plek meer over lezen, maar ik ben ook daadwerkelijk met #voorproefjes bezig. Zaterdag voor een week heb ik dat gedaan tijdens de officiële opening van de openbare bibliotheek in Leeuwarden: www.dbieb.nl, gevestigd in de Blokhuispoort. Mooi feest was dat ! Heb daar verteld over mijn oud-oud-oud-oudtante Mariken. Ongeveer hetzelfde doe ik zaterdag 14 april nogmaals bij Verkaaikboeken in thuishaven Gouda tijdens de #Bookstoreday2018. Ben daar trouwens niet de enige, ook auteurs #SanneRoosenboom, #RosemariedeHeij en #ArendvanDam zijn er te gast. Ik ga uiteraard ook een tipje van de sluier oplichten over mijn kleine vloot van tjalken en welke koers ik momenteel vaar ! Komen jullie luisteren tussen 14.00 en 16.00 ? Voordat ik voor vandaag een punt zet achter dit blog, wil ik jullie echter nog even mee terugnemen naar de zonsopkomst vanmorgen, hier vlakbij in Gouda. Om mijn benodigde buitenlucht en lichaamsbeweging veilig te stellen begeleidde ik vanmorgen mijn lief naar de trein, om vervolgens een stukje oostwaarts te wandelen, de zonsopkomst tegemoet. Op de hoek bij de Willenskade aangekomen werd ik begroet door een menigte weidevogels: kievitten, grutto’s, ganzen, meerkoeten, eenden. Druk bezig met HUN nieuwe jaar, baltsend of al broedend of hun nesten verdedigend tegen al te opdringerige soortgenoten of roofvogels op zoek naar lekkere hapjes voor eigen lief en/of kroost. Zo liep ik richting Twaalfmorgen om daarna linksaf via de Goudse Hout de terugreis te aanvaarden. Via dat beginnende nieuwe leven recht de aanblik van de dood tegemoet. Toen ik een enorme zwanenveer opraapte viel mijn oog op een enorme witte verenberg er vlak achter. Twee dode zwanen aan de overkant van dat weiland vol leven. Ook in de dierenwereld zijn leven en dood onafscheidelijk. Trouwens weleens een mooi lied gehoord over een stervende zwaan ? #Arcadelt: Il blanco e folie cigno

Douwina en Carolina

dinsdag 16 januari 2018 14:25

Moeder Douwina en dochter Carolina. Ben druk in de weer met mijn grootmoeder en overgrootmoeder rechts onderin beeld. Valt niet mee hun verhaal te vertellen dat speelt tussen 22 januari 1898 en 22 januari 1928 in Emmercompascuum. Maar wel heel boeiend !

Jaaroverzicht 2017

zondag 31 december 2017 14:55

Me teruggetrokken in mijn holletje aan het eind van dit jaar. Links en midden op het plaatje alles wat was en is. Midden en rechts alles wat is en wat klaar ligt om verwerkt te worden. Hoop in de loop van week 1 de eerste nieuwsbrief vanuit mijn tjalk te posten. Mocht je die niet van mij ontvangen en wil je de brief toch graag lezen, geef me dan even een seintje. En voor andersom geldt dat uiteraard ook ! Wens jullie allemaal een goed uiteinde en een mooi 2018. En als laatste voor jullie een versgebakken #ollekebolleke, dat mijn lieve Peter net even gemaakt heeft bij RTVGouwestad. Vanavond om 22.00 te beluisteren. Gouwestad 106.2….  O Gouda glazenstad, blijf me verbazen stad. Kleine verdwazingen, blijf toch maar goud. Laatste decemberdag, suiker en gemberdag. Vuurwerk en belletjes. Voornemens zat !

 

Powered by 1st-movers.com

Vertelagenda

Deze verteller heeft op dit moment geen evenementen in de Vertelagenda staan.