Vijf genomineerden gaan op het Erwaseens Vertel Event – op zaterdag 24 januari 2015 – horen wie van hen de titel Vertelambassadeur van het Jaar 2015 een jaar lang mag dragen!

Op alfabetische volgorde de shortlist: Godfried Beumers, Eric Borrias, Pauline Seebregts, Mia Verbeelen, en Fred Versonnen.

Twee Vlamingen en drie Nederlanders, want voor het eerst is het een grensoverschrijdende verkiezing! Dit jaar is gekozen voor een juryprijs.

Lees verder voor de profielen van deze vijf potentiële Vertelambassadeurs. En zegt het voort!

De nadruk ligt op het ambassadeurschap en genomineerden zijn uitgenodigd om hierover hun gedachten op papier te zetten aan de hand van een aantal vragen. Stel dat je de nieuwe Vertelambassadeur van Vlaanderen en Nederland wordt:

 • Wat verwacht je dan?
 • Wat zijn je eventuele plannen?
 • Heb je ideeën voor de Vlaams-Nederlandse samenwerking?
 • Hoe geef je daar vorm aan?
 • Wat is je visie op het vertelambassadeurschap?

De jury hoopt op deze manier tot een afgewogen keuze te komen voor de Vertelambassadeur 2015. De bekendmaking is op 24 januari 2015 in Parnassos te Utrecht tijdens hét jaarlijkse Vertel Event van Stichting Vertellen!

 

De profielen van de vijf genomineerden

Godfried Beumers (NL)

Godfried foto

Godfried is een oude rot in het vertellen met een jeugdige uitstraling en meer dan veertig jaar podiumervaring. De eerste helft van zijn carrière bestond uit poppenspel, maskerspel en regie, totdat een technicus hem vertelde dat hij ook zonder attributen en decor zijn publiek kon betoveren. Zelfs zijn nabije ervaring met de dood zet hij om tot een boek en een vertelling waar menig collega lering uit kan trekken. In de afgelopen 40 jaar schreef hij, veelal op basis van improvisaties en interviews - maar ook geïnspireerd door volksverhalen en sprookjes – meer dan vijftig theaterteksten, merendeels voor kinderen, maar ook een tiental voor volwassenen, die allen werden uitgevoerd. Hij heeft zichzelf wel eens schertsend relnicht genoemd, maar zijn ongezouten meningen, dan weer scherp, dan weer ondersteunend, zijn bekend en geliefd bij menig verteller. Naast zijn landelijke optredens heeft hij zich in de afgelopen jaren ingezet voor het ontwikkelen van de vertelscene in en rond Nijmegen. Hij geeft hier speciaal aandacht aan jonger talent met meerdere culturen. Ook als docent heeft hij zijn sporen verdiend. Zo heeft hij de 2e levensfase in sprookjes op de kaart gezet, waarin andere waarden naar voren komen dan ‘de prins op het witte paard’.

www.godfriedbeumers.nl

Een greep uit de aanbevelingen:

 • Hij is een goed verteller en geeft op een geweldige manier cursussen.
 • Vooral zijn bijdrage aan de Er was eens lijst is fantastisch: hij is een wijs man, hij geeft waardevolle adviezen, en kan vertellers activeren en animeren door zijn suggesties.
 • Bij alles wat hij op het ‘erwaseensprikbord’ schrijft voel je dat het om het echte samen leven van mensen gaat.

 

Eric Borrias (NL)

Eric foto klein

Eric is een van de meest gevraagde verhalen vertellers van dit moment.Al meer dan twintig jaar is hij actief als verteller. Hij staat vooral bekend om zijn bewerkingen van kinderboeken, als   ‘Brief voor de Koning’ en ‘Erik of het klein insectenboek’.Zijn huidige voorstelling: ‘De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween’, bestaat uit een volwassen en kinder-editie. Met minimale middelen laat Eric verschillende personages tot leven komen. Zijn vertellingen zijn theatraal en vol energie en blijven zowel jong als oud van begin tot eind boeien.In 2007 werd Eric voor de voorstelling ‘Binnen de poorten’ onderscheiden met de Rachel Borzykowski penning. Deze penning wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon, stichting of instantie die zich op verdienstelijke wijze heeft ingespannen een bijdrage te leveren aan de kennis over Sobibor. Naast zijn vertellingen coacht en begeleidt Eric collega vertellers en werkte hij mee aan DVD projecten voor het onderwijs.

www.verhalenverteller.nl

Een greep uit de aanbevelingen:

 • Hij draagt het vertellen, de collega-vertellers en allerlei initiatieven (klein en groot) op vertelgebied een warm hart toe.
 • Hij is één van de meest ervaren en bekende vertellers van ons land en heeft dus ook veel kennis, veel waardevolle contacten en een breed publiek.
 • Hij maakt ondanks zijn volle agenda met voorstellingen in binnen- en buitenland toch altijd tijd vrij om bijvoorbeeld eens langs te komen op een ontmoetingsdag of om als gastdocent op te treden bij de Vertelacademie.
 • Eric als Vertelambassadeur: lijkt me logisch.

 

Pauline Seebregts (NL)

Pauline foto

Haar vertelwerkzaamheden zijn veelzijdig en divers. Ze werkt als verteller, trainer en coach vanuit haar eigen bedrijf Storywise. Daarnaast is ze verbonden als docent aan de Vertelacademie te Utrecht en werkt ze voor de SPSO waar ze Trainingen Narratieve Counseling verzorgd. Regelmatig verzorgt zij zakelijke verteltrainingen voor organisaties en bedrijven. De afgelopen jaren werkte zij intensief met het toegepast inzetten van storytelling. 
Als middel in veranderingsprocessen in onder meer zorg en welzijnsorganisaties. Ook organiseerde zij een verhalenproject in diverse gevangenissen met groepen vrouwen. Recent is zij begonnen met het schrijven van geschreven portretten van mensen in opdracht.

www.storywise.nu

Een greep uit de aanbevelingen:

 • Pauline is iemand die maatschappelijk zeer breed werkt met verhalen; als docent/trainer en als vertelster. Binnen non-profit organisaties, maar ook binnen de zakelijke wereld. In de gevangenis en in de ouderzorg etc..
 • Naast deze eigen bedrijvigheid heeft ze de afgelopen jaren als docent en staflid een belangrijke bijdrage geleverd aan het verder verdiepen en vormgeven van het open cursusaanbod van de Vertelacademie.
 • Ook levert ze een bijdrage aan de organisatie van Vertelpodium het Lopende vuur in‘s-Hertogenbosch. Internationaal is ze betrokken bij de Storytelling and Peace council.
 • Als vertelambassadeur de juiste persoon omdat zij een prettig persoon is om mee samen te werken, eerlijk en oprecht en open naar anderen.

 

Mia Verbeelen (B)

Mia 2  klein

Mia is een verteller van het eerste uur. In Nederland zette ze zich als verteller sinds de jaren 90 in om het vertellen terug op de kaart te zetten; zowel als programmeur van internationale Vertelfestivals (in Utrecht en Amsterdam), als in de functie van bestuurslid van Stichting Vertellen. Sinds 2006 is ze werkzaam als vaste verteller van het Sprookjeshuis in Deurne (bij Antwerpen), waar dagelijks schoolkinderen kennis maken met vertelde verhalen. Als docente is ze verbonden aan De Vertelacademie (Utrecht) en geeft ze basiscursussen en workshops in Vertelkasteel Alden Biesen (Bilzen – België) en in de Berenkuil Utrecht. Mia’s repertoire is uitgebreid en divers. Naast sprookjes en verhalen voor kinderen is er een uitgebreid aanbod voor volwassenen: scheppingsverhalen, Griekse en Keltische mythen, Vlaamse Volksverhalen, kerstverhalen en personal stories.Op internationale festivals vertegenwoordigde Mia Verbeelen het Nederlands taalgebied (Paroles Européens/Parijs 2001, Fairy Tales before Take off (Europese hoofdsteden/ 2006), Storytelling Marathon (Brussel/2007, 2008, 2009).

www.miaverbeelen.be

Een greep uit de aanbevelingen:

 • Mia kent zowel de vertelwereld in Nederland als in Vlaanderen goed - ze heeft wortels in beide landen en daarmee een netwerk aan beide kanten van de grens.
 • Ze bezit voor mij een aantal eigenschappen van een goede ambassadeur: ze is goed gebekt, benaderbaar, en ze staat voor haar zaken.
 • Zij is een zeer geschikte kandidaat als Verteller van het Jaar: ze weet verbindingen te leggen tussen diverse vertellers en vertelorganisaties en mensen op positieve wijze te mobiliseren.
 • Al jaren en jarenlang een vertelster van formaat die met haar verhalen en voorstellingen mensen weet te vermaken en raken.

 

Fred Versonnen (B)

Fred foto  klein

Fred Versonnen verzamelt en vertelt verhalen. Hij behoort tot het gilde van die vertellers die ‘de orale verteltraditie’ hoog in het vaandel dragen. In een krachtige en emotionele vertelstijl brengt hij schitterende verhalen, volkslegenden, mythes, farcen, spookverhalen en eigen werk. Soms verschijnt hij ook als Schobbejak: een vertellende vagebond die ook kan goochelen, jongleren en vuurspuwen. Je kan Fred tegenkomen op straat, in scholen, op feesten, bij mensen thuis, in kleine zaaltjes en grote culturele centra. Hij vertelde ook op festivals in binnen- en buitenland. Niet enkel Vlamingen (Alden Biesen!), maar ook Nederlanders, Britten, Ieren, Zweden en Denen hebben al van Fred’s verhalen kunnen proeven. In zijn vormingen reikt hij vertellers, docenten, begeleiders en clowns o.a. verteltechnieken aan om hun mogelijkheden uit te breiden. En dan is er natuurlijk nog Fonkelvogel, een prachtig initiatief waarbij Fred gerenomeerde internationale vertellers (o.a. Jan Blake, Katrice Horsley, Daniel Morden, Shonaleigh Cumbers, Mats Rehnman, Peter Chand) naar Vlaams-Brabant haalt en aan het publiek serveert, samen met vertellers van eigen bodem. Doel: de traditionele vertelkunst op de culturele map plaatsen, een publiek opbouwen en het vertellen opnieuw zijn plaats geven in de samenleving!

www.schobbejak.be
www.fonkelvogel.be                                     

Een greep uit de aanbevelingen:

 • Fred motiveert al heel lang mensen, ook jongeren om zelf te vertellen.
 • Fred kan heel bevlogen over de vertelkunst spreken, heeft een grote overtuigingskracht.
 • Fred zoekt, streeft naar het pure vertellen, en deelt zijn passie met anderen door zijn grote voorbeelden naar Vlaanderen te halen.
 • Fred kan gedreven promotie voeren rond wat hij op touw zet.

Agenda Stichtingsactiviteiten

De komende ontmoetingsdag vindt plaats op 28 september 2019 in de Gelderlandfabriek in Culemborg. Lees meer op de pagina Nieuws

Het volgende Vertelevent staat gepland op zaterdag 25 januari 2020 in de Gelderlandfabriek in Culemborg.

Op en rond 20 maart 2020 is het weer Wereldverteldag (www.wereldverteldag.nl).