Janneke Tanja
Zuid-Holland
Janneke Tanja

Over mij

 "Er was eens een meisje dat een paar oude sprookjesboeken van haar oma kreeg..."

Het lijkt wel of de omschrijving van alle vertellers met iets soortgelijks begint, maar daar begon het voor mij wel - met die oude boeken. Grimm, Andersen, Duizend-en-één nacht. En later Ovidius, Homerus... Voorgelezen. Stukgelezen.

En toen? Niets. Jarenlang. Oh, ik las wel, maar geen sprookjes meer.

Tot ik die oude boeken weer eens tegen kwam in een doos in de kast, en de charme van die verhalen opnieuw ontdekte. Tot ik een weekend naar Terschelling ging om eens wat anders te doen in de vakantie: een vertelcursus ... En ik ervoer dat er iets magisch gebeurt als je die woorden niet zomaar leest, maar ze gaat vertellen. Hoe je mensen kunt raken met een verhaal, ze kunt laten schateren of tot tranen toe kunt roeren. Wat de kracht is van een simpel woord, een gebaar. Van stilte.

Weer jaren later, en allang geen klein meisje meer kan ik me geen leven zonder verhalen voorstellen. Ik ben lid van de Stichting Verhalenfontein in Rotterdam en de Eerste Haagsche Vertelkring. Ik ben blijven leren, van goede vertellers in binnen- en buitenland, en vertel mijn verhalen voor wie maar luisteren wil. Oude mythen, doldwaze sprookjes, verhalen die gewoon in de lucht lijken te zweven. 

Regelmatig grijp ik terug op die oude boeken, op de favorieten van vroeger. Laat volwassenen zien dat er achter die vertrouwde formuleringen verhalen schuil gaan met rauwe randjes en diepe lagen. En neem kinderen mee op reis in hun eigen fantasie, hopend dat ook zij gegrepen worden door die oude vertrouwde woorden: 

"Er was eens..."

Contact

Janneke Tanja
Janneke
Tanja
...
06 - 125 14012
Wingerdpark 104
2724 RG
Zoetermeer

Vertelagenda

Deze verteller heeft op dit moment geen evenementen in de Vertelagenda staan.